DA en PA waarden van een website

SEO

DA en PA waarden van een website

In dit artikel gaan wij graag dieper in op de betekenis van de DA en PA waarden van een website. Voor personen die dagelijks met SEO bezig zijn zullen deze termen niet onbekend zijn, maar dit is natuurlijk niet voor iedereen het geval! Beide waarden zijn erg belangrijk voor de ranking van je website.

DA waarde (domain authority)

De DA waarde staat voor Domain Authority. De DA waarde is een getal die aangeeft wat de sterkte is van jouw domein(naam). Deze waarde is gebaseerd op de kwaliteit van je content, de ranking van je pagina, de leeftijd van je domein en het aantal en kwalitatief goede backlinks. De DA waarde is erg belangrijk. Des te hoger de DA waarde is, des te sneller Google de website indexeert wat goed is indien je bijvoorbeeld een blog hebt. De DA waarden van websites kunnen met verschillende tools bekeken worden waardoor je gemakkelijk jouw eigen DA waarde kunt vergelijken met die van een concurrent.

De DA waarde kan variëren tussen 0 en 100 en is gebaseerd op een logaritmische schaal. Dit houdt in dat de website laten stijgen van 20 naar 30 een stuk gemakkelijker is dan te stijgen tussen 60 en 70. De DA waarde wordt regelmatig geüpdatet, waardoor je gemakkelijk de scores van je website in de gaten kunt houden.

PA waarde (page authority)

De PA waarde staat voor Page Authority. Dit staat voor de sterkte van een individuele pagina binnen de zoekresultaten. De PA geeft dus eigenlijk aan op welke positie een individuele pagina ongeveer terecht komt. Ook hier geldt weer dat de waarde kan variëren tussen 0 en 100 en gebaseerd is op een logaritmische schaal.

De PA waarde is te verbeteren door regelmatig pagina’s te updaten en ervoor te zorgen dat de pagina relevant en specifiek is voor één of een beperkt aantal zoekwoorden. Maak de teksten leuk om te lezen zodat pagina’s sneller gedeeld worden. Ook het toevoegen van afbeeldingen en video’s (zoals van YouTube) verbeteren de PA waarde. Echter moeten deze afbeeldingen en video’s uiteraard wel relevant zijn. Daarnaast heeft het plaatsen van relevante links een grote meerwaarde voor de PA waarde. Indien op een pagina verwezen wordt naar een andere dienst, plaats hier dan vooral een link bij. Tevens is dit ook goed voor de DA waarde.

DA en PA waarden van de concurrentie

De concurrenten van bepaalde zoekwoorden kunnen onderzocht worden in de zoekmachine zelf. De DA en PA waarden van concurrenten kunnen ook bekeken worden. Dit is een zeer belangrijke stap. Stel dat jouw DA waarde een stuk lager is dan die van de concurrentie, dan wordt het erg lastig om deze zoekresultaten in te halen in de weergavelijst. Natuurlijk is het niet onmogelijk, maar het zal veel tijd kosten om je DA op te schroeven in dit geval.

De DA is een relatieve score, dus het is lastig om te zeggen wat nu een goede DA waarde is. Over het algemeen kan gezegd worden dat een DA waarde van 30 of hoger wordt gezien als erg goed. Hoger dan 40 kan gezien worden als hoog en hoger dan 50 als erg hoog. Des te groter het verschil in DA waarde van jouw en de concurrent, des te lastiger het is om dit zoekresultaat in te halen. Vandaar dat alleen naar het zoekvolume kijken niet voldoende is.

Meten van de DA en PA waarden

Bij Van Zwam Media meten wij DA en PA waarden van websites door middel van de MOZ toolbar. Dit wordt ook wel de MozBar genoemd. Deze tool is gratis te downloaden voor de Google Chrome webbrowser. Met deze tool kunnen zowel de DA als PA waarde van een website gemeten worden.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan vooral contact met ons op!