Hoe maak ik een back-up van mijn website?

Hoe maak ik een back-up van mijn website?

Voordat je begint met het doorvoeren van updates voor WordPress, het thema of je plugins, is het verstandig om eerst een back-up te maken van je website. Mocht bijvoorbeeld een update van een plugin niet goed samen gaan met jouw versie van WordPress, dan kan de vorige versie altijd worden hersteld. Indien je een website bij Van Zwam Media aanschaft dan ontvang je de eerste back-up van je website er gratis bij!

Het maken van een back-up

Voor het maken van een back-up zijn er eigenlijk twee zaken die je moet opslaan. De eerste zijn de FTP bestanden en de tweede de database bestanden.

Database back-up

Voor het maken van een database back-up zul je moeten inloggen bij PHPmyAdmin. Hierin kun je alle database gegevens bekijken. Om simpelweg de gehele database op te slaan kun je klikken op de exporteren knop in het scherm. Vervolgens kun je klikken op de knop ”Starten” om de database gegevens te downloaden. Bewaar dit bestandje vervolgens goed! Hierin zit alle informatie over je database en de inhoud hiervan. Voor WordPress is er ook een plugin genaamd ”WP All in One Security and Firewall” welke automatisch voor jou een back-up maakt en eventueel ook naar jou toe mailt! Indien je een WordPress website aanschaft bij Van Zwam Media dan krijg je deze plugin, en de invulling hiervan, standaard meegeleverd!

FTP bestanden back-up

Een back-up maken van de FTP bestanden is wat lastiger. Hiervoor zul je moeten inloggen op de server via een programma als ‘‘Filezilla’’. Vervolgens zul je de mappen die onder jouw domeinnaam horen moeten kopieren op je eigen computer als back-up. Kijk goed uit als je op de server te werk gaat. Mocht je per ongeluk iets verwijderen dan kun je dit nooit meer terughalen, tenzij je een back-up hebt! Het is ook niet raadzaam om je op de server te bevinden als je geen technische achtergrond hebt.

WordPress heeft ook een aantal plugins die de back-ups voor je maken. Een voorbeeld hiervan is: Updraftplus Op deze manier is het ook mogelijk om een back-up te maken van je website!

Het laten maken van een back-up

Vind je het lastig om een back-up te maken of besteed je liever je tijd ergens anders aan? Het is ook mogelijk om de back-ups en updates uit te besteden aan Van Zwam Media. Maandelijks maken wij handmatig een back-up en sturen deze toe. Tevens worden dan ook maandelijks door Van Zwam Media de updates doorgevoerd voor WordPress, het thema en de plugins!

Hoe zet ik een back-up terug?

Stel je wilt terug naar een oudere versie van je website, ofwel naar een back-up die je eerder hebt gemaakt. Om dit terug te zetten zul je de FTP bestanden opnieuw moeten uploaden op de server en de huidige FTP bestanden moeten overschrijven. Hetzelfde zul je moeten doen voor je database. Hiervoor moet je inloggen bij PHPmyAdmin waarin je de oude database kunt verwijderen en de nieuwe gegevens kunt toevoegen. Als je gebruik maakt van een plugin, zoals de eerder genoemde Updraftplus voor WordPress, dan kun je met een paar klikken je website herstellen. Kom je hier niet uit? Dan mag je natuurlijk altijd contact opnemen om dit uit te besteden!

Hoelang een back-up bewaren?

Het is verstandig om altijd de twee meest recente back-ups te bewaren. Mocht er namelijk al iets mis zijn gegaan bij je vorige back-up, dan heb je altijd nog een eerdere versie om terug te zetten. Het is daarnaast ook verstandig om regelmatig een back-up te maken, bijvoorbeeld eens in de maand of eens in de twee weken!

Het maken van back-ups is zeer belangrijk. Kom je hier niet uit? Schroom dan niet om vragen te stellen via ons contactformulier!