Wat is een one-page website?

One-page website

Wat is een one-page website?

Wellicht dat de term “one-page website” je bekend in de oren klinkt. Maar wat is een one-page website nu eigenlijk en wat zijn de voor- en nadelen van zo’n website? In dit blogbericht gaan we dieper in op deze vragen!

Wat is een one-page website?

De naam zegt het eigenlijk al: een website die uit één pagina bestaat. Op deze pagina komt alle content terug die je wilt laten zien op jouw website. Dit kan uitermate handig zijn als je weinig content hebt en veel beeldmateriaal wilt tonen. Daarnaast kun je zelf bepalen wanneer de bezoeker wat ziet aangezien er maar één navigatiestructuur is. Website’s die meerdere pagina’s bevatten hebben vaak een ingewikkeldere navigatiestructuur dan een website die uit één pagina bestaat. De navigatie van een one-page website scrollt de gebruiker als het ware naar het bijbehorende onderdeel op de pagina. Een one-page website kan zowel gemaakt worden met enkel programmeertalen zoals HTML, CSS en JavaScript, maar ook met CMS-systemen zoals WordPress.

De voordelen van een one-page website

Het gebruiken van een one-page website heeft een aantal voordelen. In dit kopje worden deze voordelen weergeven.

  • Je hebt weinig content nodig om een professionele website te creëren. Ondanks dat je wellicht weinig tekst en/of beeld hebt is het vrij gemakkelijk om een one-page website op te vullen.
  • Gemakkelijke navigatiestructuur. De navigatiestructuur van een one-page website is erg gemakkelijk in gebruik en dit maakt een one-page website erg gebruiksvriendelijk, met name voor mobiele apparaten.
  • Doordat de website uit relatief weinig content bestaat, richt de website zich vooral op de kern van je verhaal. Dit levert voordelen op om de aandacht van bezoekers te vestigen op jouw boodschap.
  • Het is nog steeds mogelijk extra pagina’s toe te voegen aan je website. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een pagina die informatie bevat over de levering of voorwaarden. Deze pagina’s komen echter niet in het hoofdmenu terug maar op plaatsen zoals in de footer.

De nadelen van een one-page website

  • Een one-page website heeft een aantal nadelen met betrekking tot SEO. Bij websites die meerdere pagina’s bevatten kan aan elke pagina een titel en meta-beschrijving meegegeven worden, specifiek voor die pagina. Omdat een one-page pagina veel verschillende content kan bevatten is het lastig om hier een goede titel en meta-beschrijving aan toe te kennen. Hetzelfde geldt voor het verwerken van zoekwoorden in de teksten. Dit neemt niet weg dat je nog steeds op een goede positie kan belanden in de zoekmachines. Er geldt nog steeds dat Google een hogere positie geeft aan websites die informatief zijn en een goede gebruikerservaring leveren.
  • Een one-page website is niet handig in gebruik indien je veel content hebt. Dit kan ervoor zorgen dat een one-page website erg lang wordt en dit averechts werkt op de gebruikerservaring. In dit geval is het verstandig om te kiezen voor een multipage website, ofwel een website met meerdere pagina’s.

Een one-page website heeft dus zowel voor- als nadelen. Wij helpen je graag met het maken van een goede keuze! Wil je meer weten? Neem dan contact met ons op!